Bakgrunn og historie

Det å instruere og dirigere ensembler har vært en del av hverdagen min helt fra tidlig i tenårene. Kompleksiteten i faget appellerer til meg; ensembleledelse handler om musikalsk utøving, ledelse og pedagogikk på en og samme tid. Å dirigere er aldri kjedelig, det innebærer alltid både utfordringer, gleder og læring.

Jeg begynte som aspirantkorpsinstruktør i skolekorpset mitt, Tanum og Jong skolekorps i Bærum da jeg var 14 år. Siden instruerte jeg aspirant- og juniorkorps og dirigerte skolekorps i Oslo og Bærum mens jeg tok min bachelorutdannelse. På den tiden var det ikke mulig å ta bachelorutdannelse i direksjon i Norge, men jeg valgte fordypning i ensembleledelse tredje og fjerde studieår ved siden av saxofonstudiene.

Etter avlagt bachelorgrad flyttet jeg til Tromsø og fortsatte mitt virke som ensemblepedagog her: Det første året i nord jobbet jeg med juniorkorps, skolekorps og generasjonskorps, både med janitsjar- og brassbesetning. Siden fikk jeg jobb som dirigent før Tromsø orkesterforenings janitsjarkorps, et amatørkorps som blant annet deltar årlig i NM for janitsjarkorps (2.divisjon). Gjennom å dirigere dette korpset fikk jeg kjennskap til mye av standardrepertoaret for amatørkorps, både når det gjelder originalskrevet musikk og mye spilte transkribsjoner. Parallelt med å dirigere «janitsjaren» arbeidet jeg med generasjonskorpset Skittenelv musikkorps, i tillegg til å ha utstrakt seminarvirksomhet med andre korps og ensembler i Troms.

Fra 2010 virket jeg som dirigent og musikalsk leder i Tromsø Byorkester, et amatørorkester med symfonisk besetning. De senere år har jeg jobbet jevnlig med amatørorkester, samt med ensembler av ulike slag ved arbeidsplassen min, Musikkonservatoriet i Tromsø. Jeg har fått gleden av å dirigere alt fra Tchaikovskysymfonier og operaforestillinger til Stravinskys Historien om en soldat og Mahlers Ruckertlieder, og har vært innom mye av orkesterlitteraturens kjernerepertoar. Jeg har også vært med på å rekonstruere og urfremføre Frithjof Andersens Utferdsdråpa, et storslått, nordnorsk verk for orkester, mannskor og barytonsolist.

De siste seks årene har korledelse blitt en stadig større del av min hverdag. Sammen med Harald Bakkeby Moe startet jeg opp koret Ishavsguttene i Tromsø i 2016. Siden har jeg vært engasjert i ulike lokale korprosjekter. Fra og med vinteren 2019 leder jeg Arktisk filharmonis operakor i Tromsø. I 2019 deltok koret i Arktisk filharmonis oppsetning av Bizets Carmen. Høsten 2020 var koret med på fremførelsene av Ole Olsens fire operaer Stallo, Lajla, Marsk Stig og Klippeøerne, et prosjekt initiert av Terje Boye Hansen.

%d bloggere liker dette: